Проекти

Приватизацията на 34,8% от БТК

Това е прекрасен пример за успешна сделка на капиталовите пазари, реализирана с помощта на екипа на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Българската телекомуникационна компания (БТК) е водещ телекомуникационен оператор в България и бивш държавен монополист.

През юни 2004 г. българското правителство продава дела си в БТК (65%) на американския частен инвестиционен фонд Advent International за 280млн. евро + 50млн. евро увеличение на капитала. След регистрацията на дружеството и продажбата на остатъчния дял от 34,8%, то е преобразувано в публично дружество с пазарна капитализация в размер на около 1,5млрд. евро.

34,78% от акциите на БТК (част от т.нар. Дрийм пул) са продадени през януари 2005 г. срещу заплащане на 304.3млн. евро в компенсаторни инструменти.

Действайки по мандат от българската Агенция за приватизация, Булброкърс консултинг, част от групата на "Алфа Финанс Холдинг" АД, заедно с ОББ и NBGI изготвят правен и финансов анализ на БТК, стратегия за предлагането на акциите, маркетинг и “road shows“ и извършват успешното пласиране на акциите на фондовата борса.

Сделката е най-голямата приватизационна сделка чрез фондовата борса в България.

Alfa Finance Project